Hiburan Dalam Islam : Boleh atau Tidak ?

ASSALAMUALAIKUM


Kaifa haluka/haluki pembaca blog, followers dan pelawat blog Aisyah semua? Semoga dalam keadaan yang baik-baik ye :) Alhamdulillah, dapat Kita bertemu lagi dalam entry kali ini. Okay, HIBURAN. Memang fitrah manusia sangat memerlukan hiburan dalam kehidupan. Pernah masa zaman Rasulullah, waktu bulan perayaan lah. Jadi semasa Rasulullah berjalan dengan Saidina Abu Bakar As-Siddiq, Saidinia Abu Bakar ternampak sekumpulan wanita bermain gendang dengan menari, ya Allah gembiranya mereka. Lalu, bila Saidina Abu Bakar nampak, beliau ni kan waraka orangnya, jadi Saidina Abu Bakar terus menjerit pada kumpulan tersebut "Hey! Berhenti ! Ini semua lagha ! Lagha!" Lantas Rasulullah berkata "Wahai Abu Bakar, biarkan mereka. Hiburan itu diharuskan semasa perayaan." 

SubhanAllah, Indahnya Islam.. Islam tidak mengharamkan hiburan hatta melarang. Kerana, Islam datang bukan untuk melarang, tapi mendidik. Jadi, Hiburan itu tidak Haram dalam Islam selagi ianya tidak melalaikan. Hiburan boleh dalam apa jua bentuk. Baik, dalam Islam kita ada nasyid kan? Zikir kan? Quran kan? Aisyah yakin, dalam ketiga-tiga perkara yang Aisyah sebutkan tadi semuanya ada kena mengena dgn LAGU. Subhanallah, indahnya zikrullah.. Senang je sebenarnya, tapi susahnya nak ucap di bibir ni. Allahu, cuba amalkan perlahan-lahan, insyaAllah akan jadi satu HOBI. Pada pendapat Aisyah lah, kalau kita dengar lagu-lagu cintan, rock, atau apa2 bila kita ganti je dengan nasyid dan zikrullah serta selawat, subhanAllah, berbeza yang amat. Tak percaya? ahaa, belum cuba belum tahu, sudah cuba pasti mahu. 

Kesimpulannya, hiburan tak diharamkan tetapi jangan berlebihan dan jangan sampai melalaikan. Ingat Allah selalu. Ana uhibbutum fillah. Jaga diri, iman dan hati. Asif jiddan Aisyah tak dapat kupas banyak sangat. Kekurangan idea, asif ye semua .. Jumpa lagi 2 minggu akan datang. Sebab Aisyah kena pergi kem tahfiz start esok. Doakan kejayaan Aisyah ye. insyaAllah balik nanti Aisyah akan kongsikan ilmu yang Aisyah dapat di sana. Man jadda wa jada. Wassalamualaikum w.b.t 

Notes : Ruang komen ada di sebelah kanan blog ini, yang bentuk separa bulat kecil je. Perhatikan betul-betul ye :) Jazakallahu khairan khatiran



SEGMEN : CARI FOLLOWERS NOVEMBER !

ASSALAMUALAIKUM


Alhamdulillah, harini Aisyah dapat diberi peluang untuk join segmen ni. Yang blogwalking di blog Aisyah, jangan lupa follow ye :) kepada pembaca setia post2 aisyah, jangan risau. Lepas ni Aisyah update ye ;)
 Kepada sesiapa yang nak join segmen ni, boleh telan banner di atas. Aisyah join ye. Bismillahirrahmanirrahim ..

Due date : 20 November 2012

Notes : Yang nak Aisyah follow, follow lah Aisyah sulu ye. Jangan lupa tinggalkan link blog di ruangan komen di sebelah kanan blogni. Bentuk separa bulat kecil tu ye. Syukran :) 

Salam Maal Hijrah : Mari Berhijrah

ASSALAMUALAIKUM


Alhamdulillah, dapat kita bertemu lagi dalam post kalini, kikiki :) Satu Muharram, detik permulaan, perkiraan tahun Islam Hijrah, perpindahan Nabi dan umat Islam, dari Kota Mekah ke Kota Madinah ~ Sempat bernasyid lagi. Aisyah , aisyah .. Baik, sebelum tu, salam Maal Hijrah kepada semua umat Islam di seluruh dunia, semoga tahun ni jauh lebih baik daripada sebelum ini. Kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi. Selami Jiwa, Rawat Rohani, Perkasa Peribadi. Ya, kata-kata semangat sempena maal hijrah malam ni ye. Sempena tahun baru ni, Aisyah yakin pasti ramai dalam kalangan kita ni yang dah pasang azam tahun baru kan? Alhamdulillah, tahniah kepada yang sudah. Yang belum, masih belum terlambat lagi, bila2 pun kita boleh berazam untuk menjadi lebih baik, tak semestinya tunggu bila tahun baru je. Pintu taubat masih terbuka luas, mari kita rebut peluang tu selagi masih ada. 

Sebut tentang Maal Hijrah. Aisyah nak kupas sedikit tentang "Hijrah". Hijrah mengikut konteks hijrah Rasulullah adalah berpindah dari satu tempat kepada tempat yang lain. Tapi Hijrah yang akan aisyah kupaskan malam ni adalah berubah dari yang tak baik, kepada yang baik atau yang baik, kepada yang lebih baik :) Saudara seperjuangan Aisyah sekalian, sedar tak sedar kita ni sudah berada di akhir zaman sebab masa zaman Rasulullah dulu dikira akhir zaman. Sebab apa ? Sebab Rasulullah tu Nabi dan Rasul terakhir? :) Aisyah yakin semua orang tahu kita sekarang ni di akhir zaman, tapi kenapa Remaja sekarang susah benar nak sedar. Allahu, Aisyah pernah kata, hidayah perlu dicari. Aisyah tahu, memang hidup bersosial dan enjoy ni memang seronok. Sungguh Aisyah cakap. Tapi, dunia kita makin hampi dngan kemusnahan, mati lagi lah. Anytime Allah boleh suruh Malaikat Izrail cabut nyawa kita. Mati ni seperti antara azan dan iqamat. MasyaAllah, singkatnya hidup.. Ingatlah, berhijrah memang senang, tapi Aisyah tahu nak istiqamah susah. Tapi, kalau ia dilakukan secara perlahan-lahan InsyaAllah hasilnya lumayan saudara saudari sekalian. 

Muslimin muslimat sekalian, 
Andai kata, kita dapat hidayah secara lansung atau tidak, sama ada disengajakan atau tidak, mohon janganlah tolak. Aisyah tidak memaksa, kerana Islam datang bukan untuk melarang perbuatan kita, tapi Islam datang untuk mendidik kita. Aisyah ada tips berhijrah sedikit ni. jom baca :

1. Niat kerana Allah (Lillahi Ta'ala)
2.Letak target (Minta sesiapa sahaja menegur perbuatan kita)
3. Mencari suasana dan rakan yang baik. (cth: Pergi ke Masjid)
4. Bersabar dengan cemuhan (Pedulikan apa orang nak kata, berhijrah urusan kita dengan Allah)
5. Berdoa kepada Allah (Jangan sombong, Percaya kepada Allah. InsyAllah Dia akan bantu kita)
Okaylah, ibu dah suruh tutup laptop. Aisyah pun nak layan cerita Adam dan Hawa. hehe, Bittaufiq Wannajah kepada yang nak berhijrah tu ye. Semoga kita sentiasa berada dalam redha Allah. insyaAllah. Ana uhibbutum fillah .. Jaga diri, iman dan hati. waasalamualaikum w.b.t 


Perempuan atau Muslimah ?

ASSALAMUALAIKUM


Kaifa haluka/haluki followers, pembaca dan pelawat blog Aisyah semua? Sebarang komen untuk post ni bloh ke sebelah kana blog ni yang ada bentuk halfsphere tu. kecil je, gerakkan mouse di ditu, nanti nampak lah tulisan *comment*. Alhamdulillal, dapat kita jumpa lagi dalam post kalini. Okay, menarik tak? InsyaAllah, tajuk ni boleh menghidupkan idea Aisyah yang terperap dalam minda Aisyah ni. Kita mula dengan definisi perempuan dan muslimah.

Perempuan dan muslimah adalah satu perkara yang berbeza. Perempuan adalah perempuan biasa. Even yang bukan beragama Islam pun kita boleh kata dia perempuan. Tapi Muslimah ini Allah bagi khas buat wanita Islam sahaja. Hebat kan Allah? :) MAksud muslimah menurut ustazah Aisyah adalah, wanita Islam, yang pandai menjaga kehormatan dirinya dan melaksanakan perintah Allah. Berbeza kan? Tapi, persoalannya sekarang ni, pandai jaga kehormatan yang macam mana tu? Haa, mula-mula sekali, dari segi pakaian, dah tertutup dari atas sampai ke bawah ke? dah betul2 tutup tanpa ternampak walau sedikit pun? Tak susah sebenarnya kalau dilakukan secara perlahan-lahan. Yang penting niat kerana Allah. Tentang  tudung , dah cukup labuh? Baju , dah cukup longgar? Seluar , dah cukup longgar? #SelfReflect. Jangan peduli apa orang nak kata, pedulikan cemuhan manusia. Kita kan muslimah? Kerana, seorang muslimah itu boleh setabah Maryam, meski dikeji, dicaci, namun itu cuma cercaan manusia. Sucinya Allah memuji. Subhanallah, indahnyaa .. 

Kemudian, kehormatan diri dari segi akhlak kita. Tepuk dada, tanya iman. Apa yang kita lakukan selama ni bakal menunjukkan yang kita adalah seorang Muslimah andai kita terlalu mengikut adat dan budaya barat ? Allahuakbar, meski banyak dugaan yang perlu ditempuh, ingatlah "La tahzan, innallaha ma'ana". Dugaan bererti, Allah masih ingat da syangkan kita. Bersabar ye bakal para syuhada' sekalian :) Allah sentiasa bersama dengan orang-orang yang sabar. 

Baiklah, masa sudah mencemburui kita pada malam ini. InsyaAllah, esok Aisyah akan kupaskan topik yang lebih  menarik lagi insyaAllah .. Uhibbutum fillah .. Jaga diri, iman, dan hati. InsyaAllah, kita dirahmati. Jazakallahu khairan kerana sudi membaca. Semoga anda suka. Waasalam





Indahnya Bercinta Selepas Bernikah

ASSALAMUALAIKUM

Sobahul khair sahabat followers dan visitors Aisyah sekalian :) Kaifa haluka/haluki? Alhamdulillah .. Menarik bukan tajuk harini ? Subhanallah, dikurniakan idea kepada Aisyah untuk buat tajuk yang sunnguh indah pada pagi Sabtu yang barakah ini, insyaAllah. 

Muslimin dan muslimat sekalian,
kita dikurniakan Allah pelbagai kelebihan, kita mempunyai deria rasa, bau, sentuh, lihat dan menghidu. Malah kita juga dikurniakan HATI, dimana di situlah terletakanya pelbagai perasaan yang sangat istimewa. Antaranya ialah marah, dengki, sedih, gembira dan yang paling besar adalah CINTA. MasyaAllah, perasaan ini semakin luas dikalangan anak muda pada dasawarsa kini. Jadi, apa itu Cinta yang sebenar-benarnya menurut Islam ? Mari kita hayati. Cinta dalam Islam bermaksud, Cinta adalah fitrah, semua orang ada fitrah itu. Namun remaja kini, menyalah tafsir fitrah tersebut. Mereka mengagungkan cinta kepada manusia, namun bukan kepada Allah. Sedangkan, fitrah yang dikurniakan itu adalah untuk saling mencintai kerana-Nya. Jika benar kamu mencintai seseorang, cintailah kerana-Nya. Andai dia adalah jodoh kamu, berdoalah semoga suatu hari nanti kamu bersamanya. 

Aisyah tak kata bercinta sebelum kahwin itu HARAM, tidak Haram sebenarnya. Tetapi kalau bercinta tanpa ada niat untuk berkahwin (cinta monyet) itu HARAM. Aisyah tak kata, tapi Allah yang kata. Duhai Muslimah, mahalkanlah Cinta mu. Cinta buat yang halal. Cinta yang sukar digapai, hanya yang berhak dan bertuah sahaja boleh mendapatkannya.MAsih belum terlambat untuk berubah. Lift up your hands and tell Allah what do you want. Jika ia adalah untuk ke jalan kebenaran, InsyaAllah Dia perkenankan doamu. 

Baiklah, tak rasa seronok ke bila bercinta selepas kahwin? Bila dah halal, tiada apa yng dapat menghalang. Lebih-lebih lagi, bernikah kan sunnah? Seronoknya bila berkahwin, macam-macam yang ingin diborakkan. Tiada siapa yang nak halang bila kamu dan dia berdua. Biarlah kahwin di usia muda, syaitan lari :) Allahu, seronok lagi kalau kita bertudung,bila kahwin dia lah satu-satunya lelaki yang boleh membuka hijabmu dan melihat rambutmu. Seronokkan? Cuma, Aisyah berasa hairan melihat manusiaakhur zaman yang mengagungkan cinat manusia mereka, sanggup lakukn apa sahaj buat orang yang belum tentu halal untuknya. Tidak pula mereka mengagungkan cinta Allah dan melaksanakan perintahnya? sedangkan cinta kepada-NYa lebih hakiki. MasyaAllah .. 

Memang indah, jadi berdoalh kepdanya untuk mendapatkan jodoh yang baik buat kita. berdoa dan berusahalah. Salam ukhwah fillah daripada Aisyah semoga kita mendapat hidayah dan keberktan daripadaNya. InsyaAllah. Assalamualaikum w.b.t
 

Bersediakah anda Menghadapi Mati ?

ASSALAMUALAIKUM


Kaifa haluka/haluki followers dan pembaca blog Aisyah sekalian. Jazakallahu khairan khatiran kerana melawat blog Aisyah yang serba ringkas ini. Salam Malam Jumaat yang barakah. Aisyah tak nak cakap banyak. cuma, Aisyah ada soalan. Bersediakah kita menghadapi mati?

Masyaallah, walau kepada siapapun kita lontarkan soalan ini pada akhir zaman ini majoriti atau kebanyakan daripada kita akan menjawab "Tidak, saya belum bersedia" atau " Malam masih muda! Hidup mesti enjoy!" ataupun " Masih banyak lagi masa, nanti dah sampai seru saya berubah lah". Allahuakbar. Manusia akhir zaman sekalian, tidakkah anda sedar? Dunia sudah hampir di penghujungnya. Sudah banyak aktivit yang memesongkan akidah, sudah ramai yang memandang remeh terhadap hukum Allah. Aisyah ada terjumpa satu artikel dari twitter yang mengatakan :  " Malaikat maut akan turun ke bumi memerhati wajah manusia sebanyak 70 kali sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang,didapati orang itu ada yang bergelak ketawa. Maka berkata Izrail : "alangkah hairannya aku melihat orang ini sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa." (diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a) 

Wahai manusia, masihkah anda ingin berseronok menikmati keindahan dunia yang sementara setelah membaca hadis tersebut? Sedangkan anda mengetahui keindahan Syurga itu lebih hakiki dan tiada tolok bandingnya. SubhanAllah. Masih belum terlambat untuk berubah, yang penting niat. Biarlah berangan sekalipun, kerana Malaikat akan mengaminkan doamu , InsyaAllah, Dia akan membantu. Tidak lah terlalu mudah, namun tidaklah terlalu sukar. Perlahan-lahan .. Yang penting usaha + tawakkal = insyaAllah berjaya. Hidayah perlu dicari, bukan tunggu. Macam makanan, kalau tak suap, ia tidakmasuk ke dalam mulut.

Aisyah tidaklah semaksum Rasulullah juga para malaikat. Namun, teguhkan pendirianmu untuk berubah ke jalan yang diredhaiNya. Tabahkan hatimmu menempuh dugaan. Fight for Islam! Ayuh sahabat seAgama Aisyah, kita sama-sama pertahankan Agama Allah ini hingga ke titisan darah yang terakhir, mari kejar Syurga Allah ? Kerana Syurga itu sememangnya impian semua orang. Mujahadah itu PAHIT kerana syurga itu MANIS. Salam ukhwah fillah dari Aisyah Dikalau didizinkan oleh Allah, esok Aisyah update lagi. Assalamualaikum w.b.t 

Tips Menghadapi Peperiksaan

ASSALAMUALAIKUM
 
Hello Readers ,
How are you doing today ? Well,i'm just stay at home waiting for my dad balik daripada badminton tournament dia tu. TAjuk kita harini ialah TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN . Aisyah ingat nak sharelah sikit kan ? Actually tips ni daripada sorang abang dekat twitter ni. Orang kata, Berkongsi benda yang baik tu baik , kann ? Now, let's start ! 

Kita mula dengan 12 tips sebelum menghadapi detik-detik hari peperiksaan dulu kay ? 

11 tips sebelum menghadapi peperiksaan :

  1. Ulangkaji pelajaran yang bakal anda hadapi. Pastikan anda membuat latih tubi dengan soalan-soalan tahun lalu yang keluar pada exam.
  2. Pastikan anda tidur awal agar anda dapat bangun awal dan mendapat rehat yang secukupnya. Rehat yang cukup = Otak yang cergas
  3. Semak jadual waktupeperiksaan. Pastikan mata pelajaran yang akan anda hadapi. Pastikan juga masa cukup untuk mengulang kaji
  4. Solat sunat hajat dan tahajjud serta berdoa semoga Allah SWT memberi ketenangan untuk menghadapi peperiksaan sebelum anda tidur
  5. Banyakkan pembelajaran secara output learning. Kelauarkan kembali fahaman anda dalam bentuk peta minda atau terangkan kepada rakan
  6. Buat nota ringkas. Nota ringkas penting dan berguna kerana ianya mudah dibawa ke mana sahaj. Boleh dirujuk ketika waktu terluang.
  7. Pemakanan khasiat dan seimbang. Elak mengambil makanan yang mengandungi kafein kerana nada mungkin sukar tidur dan hilang tumpuan
  8. Kawal emosi. Elak terbabit dalam sebarang konflik yang boleh menggugat ketenangan emosi anda di saat anda mengambil peperiksaan.
  9. Bangun awal pagi dan solat sunat hajat sebelum solat subuh. Berdoa kepada Allah SWT agar ditetapkan daya pemikiran serta tenang
  10. Jangan terlalu memikirkan masalah yang mungkin ditemui sewaktu berhadapan dengan kertas soalan
  11. Jangan membuat anggapan yang peperiksaan itu susah
 10 tips dan petua ketika menghadapi peperiksaan
  1. Sampai di tempat peperiksaan awal supaya tidak terburu-buru
  2. Apabila dibenarkan masuk ke dalam dewan, tentukan tempat nada dalam keadaan yang memuaskan
  3. Pilih soalan yang terbaik untuk dijawab oleh anda
  4. Peruntukkan masa bagi stipa soalan yang hendak dijawab. Semasa menulis, masa yang diberikan haruslah digunakan sepenuhnya
  5. Hadapi peperiksaan dengan perasaan yakin diri. Baca arahan dengan teliti. PAstikan apa yang perlu dan bagaimana untuk melakukannya
  6. Gariskan perkataan yang penting dalam soalan.
  7. Lakarkan jawapan dengan menggunakan peta minda dan pastikan dapat memenuhi kehendak soalan
  8. Tulis jawapan mengikut urutan isi dengan tulisan yang jelas dan menggunakanpen yang bewarna terang (hitam)
  9. Jawapan hendaklah padat dan mudah dibaca
  10. Jangan keluar dewan peperiksaan awal. Gunakan masa yang diperuntukkan dengan sebaik mungkin untuk anda menyemak jawapan yang dijawab.                     
Okay , tu sahaja yang dapat Aisyah share. PAnjang umur kita jumpa lagi bye ! Salam

To PMR and SPM candidates, good luck for your upcoming exam. Tips-tips ni insyaAllah dapat membantu anda. Sekian

Tutorial : How to apply blogskin to blogger

ASSALAMUALAIKUM

Hello readers,
Hai, nampaknya dah lama Aisyah tak update blog. But today Aisyah nak buat MY FIRST TUTORIAL sebab member yang request benda ni. I think the simplest tuto ever! Let's get started ! 
 
Firstly, sign in blogger lah kan ? Sebelum buat apa2, korang kena lah revert to classic template dulu. Macam mana ? Tekan butang blogger di atas, lepastu pergi ke TEMPLATE , blogger interface yang baru ni nampak crowded kan ? Template terletak di sebelah kiri . Dah jumpa ? Tekan okay :)  Dah tekan , korang akan nampak macam dalam gambar di bawah ni. (pastikan tekan yang Aisyah kotakkan tu) 
 
Dah ? Okay good (y). Dah tekan mesti jumpa gambar di bawah ni kan ? Okay, jangan buat apa-apa dulu.


Kita terus pergi ke BLOGSKIN yang kita nak tuju dari awal tadi . Okay, pilihlah mana-mana skin yang korang suka.. Dah jumpa skin idaman kalbu, scroll bawah sikit. Nanti akan jumpa button BLOGGER MAIN macam dalam gambar di bawah ni :
 

Dah tekan, akan keluar satu window macam bawah ni :




Bila dah open , akan keluar notepad kan ? Okay copy semua benda coding tu. Okay dah ? Goodjob dear! Haha Now, pergi balik ke Template korang tadi , delete semua coding yang ada dan paste je. Done ! Semoga berjaya :)


p/s : Bila dah pakai blogskin, kena pandai main dengan coding supaya anda tak gelabah. Banyyakkan search for tutorial fo blogskin . Terima kasih





 

SEGMEN : Bloglist September by Eira Shamiera

ASSALAMUALAIKUM
Kilik banner untuk join
syarat-syaratnya:
1.mempunyai blog(semestinya) 
2.Warga negara Malaysia yang tinggal di Malaysia sahaja..Negara lain tak diterima
3.Lelaki dan Perempuan (separuh-separuh tak nak lar..hihi)
4.tidak ada peringkat umur

cara-caranya:
1.SUNAT follow blog ini dan ini..LIKE fanpage miera (ada di sidebar)
lebih elok follow senang nak beritahu pemenang
2.WAJIB klik sini ,sini dan sini..tunggu sampai habis loading baru [X]
 (manatahu boleh tambah hadiah..plis jujur)
3.WAJIB LIKE gambar ini > gambar  <
4.buat satu entry dan tampal banner atas tu dan dilinkkan ke entry ini.
5.tak payah tag orang . tapi ada hadiah untuk TOP REFERREL
6.HANTAR link entry korang ke komen di entry miera SAHAJA..

PENCARIAN 222 BLOGGER BERTUAH OLEH NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE

klik banner untuk join


Mereka yang tersenarai bakal menerima:*******************************************************1)DUA HELAI DRESS ANGGUN PILIHAN (2 Blogger bertuah!) 2) 2 unit x wallet/purse (2 blogger bertuah!)3) Baucer RM10 x 5 unit  (222 blogger bertuah!)layak untuk sebarang belian di BLOGSHOP NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE

JOM TAMBAH FOLLOWER BLOG SEBANYAK YANG MUNGKIN !


FOLLOWERS : 63

Note to myself : Selamat Berjaya aisyahzull :D Doa dan Solat Hajat . Fuhh :)

Be the best among the best

Hello Earthlings !
Penduduk bumi kan ? Ingat dari planet marikh ke apa . HAHAHA just kidding :) So , how's your Raya ? Mesti syok habis kan? LOL xD Aisyah pun , cume tahun ni duit raya kureng sebab sudah TUA ! So far , lebih kurang tiga buah rumah jugak lerr melepas DUIT RAYA .-.-brrr .  Ni lah dia , nasib dekat BATANG KALI aku dapat banyak dohh :P Dekat area situ ramai yang KAYA . Ceh , yelah biasanya kita datang rumah orang tu baru dia bagi duit raya kan ? Tapi kat Batang Kali orang datang je bagi duit . Kita pun menadah je lah . Yelah , pikir senang nak dapat even dah TUA BANGKA macam Aisyah ni ?  Kan? Ha , so kena lah appreciate sikit . Beraya dekat Perak bosan tahap gaban ! Cousin aku yang biasa nya rsaya n aku dah besar . Dyorang malas nak keluar . So , bersabarr sahajalah . Aku pun tak tahu apa yang bestnya sepanjang beraya di Perak tu . Haih ~ Dah lah tak dapat duit raya banyak . 

Eh , lupa nak ceritakan topik di atas . Muehehehe *muka malu* . Hmm , before i start , apa yang sedang berlenggu di fikiran anda bila baca title tu ? Oh , betul ! Oh , yang ni salah ! Hahahaha . Aisyah cakap n siapa ? Errr .. :p "Be the best among the best" You might wonder be the best like what? Isn't ? Well , i must mean to be a better muslim . But , saje je nak bagi title tu biar GEMPAK sikit bila baca . Be a better muslim ? Aisyah pun belum tentu boleh jadi yang terbaik . Sebab apa ? Dari segi pakaian Aisyaha , urrmm .. Aisyahkalau boleh nak lah pakai jubah , tudung labuh , and be a niqabis . Wah , mesti cantik . Know what , cuba kalau pakai jubah ssenang kan ? sarung je . Tak payah nak zip sana sini , pakai tali pinggang , accessories bagai . Nampak ? Mudah kan ISLAM ? Daripada pakai baju bukan bukan tu . Hmm m insaf lah sikit .. Dah akhir zaman dah ni . Anyway , talk about "berubah" ni . Teringat dekat seorang kakak comel lagi baik lagi alim lagi yang sewaktu dengannya . Kenal AisyahShakirah tak ? Vlogger muslimah tu .. Yang ade buat video dekat youtube tentang "Yes , we do wear head tents" From that day , Aisyah rasa macam nak buat sesuatu . Faham ? Tak faham ? Buat buat faham sudah lah . HAHAHA . And , bila baca blog dia bertambah-tambah lah nak "BERUBAH" Rasa macam eh apa yang aku buat sebelum ni ? Oh Lord , please forgive me :'( Rasa banyaknya lah dosa aku yang aku dah buat . 

Sambung cerita lagi pasal AisyahShakirah pulak . Tak kenal ke ? ala , search je delat google . Banyak results keluar nanti . Dia sangat BAIK , CARING , HUMBLE , INSPIRING and I'm impresse of her ! Woah :o Kalau je lah Aisyah ni lelaki , memang Aisyah dah "hand in marriage" dekat dia k . Hahaha gedik pulak aku . Okay lah , till then ! Goodbye Assalamualaikum :)

Lotsa love , -aisyahzull-


Selamat Hari Raya

ASSALAMUALAIKUM

Hello readers ,
Apa khabar anda di sana ? wah , tinggal sehari je lagi nak puasa :( Hmm , gonna miss ya Ramadhan . Masih adakah Ramadhan buat kita ? Itu semua di tangan Allah . Yang lepas biarkan ia berlalu pergi . Mulakan hari yang baru . "Yesterday is HISTORY , today is STORY , tomorrow ia MYSTERY" . Keep moving on kay guys . 

Okay , dalam kesempatan ini Aisyah nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua muslimin dan muslimat seluruh dunia . Especially to my parents , siblings , realtives , bestfriends , friends , followers , and etc. Balik kampung tak ? Kalau balik tu hati-hati tau . Baca doa , baca bismillah banyak-banyak supaya selamat perjalanan pergi dan balik . Dan ! sound sikit driver tu suruh check dulu kereta , bawak kereta tu "Biar perlahan asal Selamat" Ingat tu ! *upin ipin*Nak duit Raya boleh ? Hahha , k tawuu " datang rumah " kan ? Hahah , datang rumah iteww . Aisyah akan buat OPENHOUSE Insyaallah . So , mana yang nak datang nak rasa makanan seodap sodap mai datang . HAHAHA . Selamat bercuti semua ! Dan selamat mengulang kaji pelajaran bagi yang akan menghadapi peperiksaan !

Gempak Giveaway by Fatin Roziana

ASSALAMUALAIKUM


Holla readers ,
Todaay i'm gonna join satu GIVEWAY yang sangat sangat sangat lah gempak okay ! HAHAHA . Act , giveaway ni kawan Aisyah yang comel gitewww organise HAHAHA . So yeah , Aisyah join okay kak Fatin :D Semua syarat sudah dipatuhi , and it's time to fight ! wish me luck ! Assalamualaikum :)

tags to :  EDA ALI | AAIZAAT | ZAZA RYZA | NABILA

Harry Potter

ASSALAMUALAIKUM

Hi dear readers .
Dah lama tak update blog . Blog pun tak cantik . Ta tahu macam mana nak cantikkan . Okay , malam ni lepas je tengok cerita Harry Potter terus update blog . Act , tak tahu nak cerita apa . Tapi tadi dekat sekolah ada HARI MESRA PELANGGAN . Means , parents datang sekolah sign report card lah .. For my batch '99 , tak ada mid term , so amek result masa first test haritu masa bulan Mac . Memuaskan , 7A1B je pun . Cikgu tak ada complaint apa apa pasal Aisyah . Semua yang keluar dari mulut cikgu semua nya yang positif belaka . So , parents tak boleh kata apa apa . Cuma boleh nasihatkan sajalah supaya jadi yang lebih baik . Seems PBS ni kena banyak menonjolkan diri , so Aisyah terpaksa lah jadi lebih peramah , dan tak se-pendiam masa sekolah rendah dulu . Pemalu sangat ! Sebab tu lah tak jadi harapan sekolah sangat . Setakat calon UPSR 5A yang bukan pengawas pun  boleh dapat , kan ? Tapi stress gila pakai PBS ni , kena selalu belajar . Sebab , cikgu/teacher akan bagi bila bila masa je sheets of PBS ni . Tapi , ekhem . Aisyah tak ada lah berapa nak rajin baca buku .. Hewhew , mengharapkan cikgu mengajar dalam kelas and time tusyen je focus . Balik rumah ? Hampehh ! Hapak tarak bukak buku . Except , buat kerj sekolah . Baru bukak . Hahaha ! :D Apapun , followers dah lah tak ramai , so tak ada yang nak baca blog Aisyah . Hrap yang tak ada bog tu je baca dengan followers dari luar negara tu je lah kan ? Hahaha . Okay lah , taknak tulis pangjang panjang . Ni pun dah panjang , nanti orang malas nak baca . Okay , have a nice day , bye :) 

Kenapa tajuk Harry Potter ? Suka hati saya lah . Haha , saya peminat setia cerit Harry Potter . Saya seorang yang kuat berimaginasi . Thank You :) 

Setelah penat mentelaah code


Assalamualaikum and hai ! Woah , what a very tired day . Lepas penat menguatkan langkah kaki untuk berjalan sekitar bandaraya Kuala Lumpur , balik rumah terus bukak lappy , online dan edit belog . Dan ini hasilnya . Huh , Tak lah sebagus blog awak , tapi boleh lah mata awak sedap memandang belog saya yang tak berapa nak cantik ni kan ? Hmm .. Yes , finally ! Dapat pakai fotn century gothic ! chill uolls ! Hahaha . Lpeas ni nak promote blog habis-habis . Biar blog camni dulu . At least , twice a week update . Ada lah yang nak jenguk belog ni kan ? Okay lah , adik pun dah bising suruh tidor .. Pukul 1pagi dah .. Patut lah .. hmm , Okay BYE ! ^^v

Tips Menghilangkan Jerawat dan Jeragat di Muka


Hai , tonight i'm gonna give some tips about how to remove pimple and pigmentation on your face . Mesti ramai dekat luar tu yang inginkan muka yang bersih dan cantik without PIMPLE kan ? Haruslah .. Aisyah sendiri taknak jerawat . Tapi nak buat macam mana , tiap bulan tumbuh . Aisyah sendiri tak suka LELAKI 
yang ade PIMPLE . Sampaikan , ada students form 3 mintak number Aisyah . Dia ada PIMPLE la , reject terus . hahahha . Aisyah tak kasi , then dia nak FACE TO FACE Maigod ! I don't want ! Hahaha . OKay now , straight to the point. Tips Hilangkan Jerawat dan Jeragat :-

1. Ambil beberapa helai daun pokok tea dan bersihkannya terlebih dulu.

2. Kemudian, gosokkan daun pokok tea tadi pada kawasan jerawat di muka anda dengan lembut.

3. Lakukan proses di atas lebih kurang selama 30 saat hingga 1 minit.

4. Anda boleh ulangi petua ni beberapa kali sehari. For example , anda boleh lakukannya pada setiap pagi dan malam.

Sebagai langkah keselamatan, pastikan anda menggosok atau menyental daun pokok tea ke muka secara lembut. Ini kerana jika anda menyental dengan terlalu kuat, ia boleh merosakkan tisu muka anda.

Ha ! Mudah kan ? By the way , maybe ada kat luar yang tak tau pokok tea tu like what , come and have a look to ths picture :-

Hehehe , okay ? Semoga dengan mengamalkan petua petua ni boleh menghilangkan JERAWAT dan JERAGAT di muka anda .. Selamat Mencuba ! :)



Blog Dah Lama Tidak Ber-update

Assalamualaikum 

Hai , rindu tak ? :P perasan lebih . 
anw , aku kan baru lepas keluar hospital .. so , susah lha nak bukak laptop .. dengan keadaan perut aku yang menyukarkan pergerakan aku ni .. tak kisah pun , yang penting aku dah masuk sekolah balik ^^ Alhamdulillah .. taknak cakap banyak-2 .. aku keluar rumah nak pergi kedai pun suasah .. nak shopping dekat PAVI n ONeUtama pun susah dah ~ take one month jugak lha nak sembuh betul-2 .. ya , karnial sukan pe sume ak takkan masuk "buat sementara waktu" ni lha ..
haih , redo jea lha kan ? :) btw , Alhamdulillah .. earning Churp-churp meningkat ! ^^ and , aku dah earn Nuffnag ! ^^ hari yang menggembirakan ! Alhamdulillah , terima kasih ya Allah ;'))okay lha , that's all for today ! hope you guys enjoy it . byee ! 

"1st Giveaway by Atirah Hayati"

Assalamualaikum , and a very good evening ^_^
okay , taknak cakap banyak-2 .. straight to the point jea lha ek ? :) tadi , time buat blogwalking.. tetibe jea jumpe 1 GA . and , aku rase berminat pulak :D hehee .. and , Alhamdulillah , semua syarat sudah dilaksanakan/diptuhi .. kekeke ^_^ btw , here is the banner -->


wanna join jugak ? click jea banner tu kay ? ;) ok bye !
 


tag to : 



Demam Posting on "Under Age" ?


Assalamualaikum dan selamat malam kepada pembaca yang setia membaca blog aku yang "kureng" ni ! hee :D okay lha , just straight to the point . let we see the title above , nah ! what is UNDER AGE ? okay lha , it is group yang ade kat fb aku . diasaskan oleh Azizi yes ! budak itu . and , dye nak adakan satu contest di mana semua ahli group tersebut boleh "mengepost" dekat wall group . dan , siape dapat "like" terbanya akan dapat hadiah berupa .... *hadiah masih misteri* yeah ! but the point is , seorang hamba Allah yang bername "Mia Umairah" ni , nak menag punyer pasal , sggup onl9 dan post bnyk-2 . smpai penuh lha notti aku yg dipenuhi dgn "posted and commented" grr~ agak malas juge nak click . so , aku layan ameba pico yang sudah lama aku tinggalkan ! muahahah XD aku ponn ade post gak, tapi bile dgr ade yg lagi bagus , so .. malas lha nak include dalam contest ni , i think buang amse . lgpon ade kea yg nak like ? and , post aku tak sehebat "aishah fauzi" #mybff .. kalau dye menang . aku tumpang gembira ^^V peace ..apepon , aku nak ucapkan good luck! kepada semua yang terlibat ! and , for information karang suem , contest berakhir pada hari KHAMIS , 15 MAC ! pukol bape ? 12 malam maybe ? i donno :D hahah ! k , tu saje for this night . wassalam :)

:: About Nisa Kay ::

ASSALAMUALAIKUM :)

yes , aisyah tawu .. hari nii memang hari sedih aisyah ..
tapii , teringin sangat nak berkongsi cerita dengan followers-2 aisyah ni :D
okay , just straight to the point .
aisyah memang minat giler dengan Nisa Kay ..
mula-2 memang takk kenal ..
tawu pasal NIsa Kay ni pown masa join GIVEAWAY akaq nii.
then , masa tengok banner tuh adee muka dia ..
muka dia macam "familiar" jea ?
rupa-2 nya aisyah selalu tengok dia dekat YOUTUBE
tawu ?? terkejut nya.. nak tengok takk ? find it by yourself (!)

 http://nisamenaip.blogspot.com
cantik ? memang lha .. sape tak kenal kann ? 
Blogger terkenal lha .. ngee ~ 
nak tengok kea video dia tuh ? takpe lha ..
aisyah bagi 1 jea taw .. banyak lagi sebenarnye.. :)




nak tengok jangan lupa tekan button play yer ? :D
anyway , hope you enjoy with this entry ;) take care :D