we learn from youth

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Why do i say this? So literally my two weeks in school were filled with a lot of activities as I was announced as a "ketua pelajar" (prefect) in my girl school. I have to conduct the form 1 students as they have their "orientasi" weeks before they start their school session for first year in high school. 

At first, I bet it was my scariest movie ever as I really don't want t be a so-annoying-prefect like kena handle all those freaking mengada greenies. haha (so jahat) so what can I say, it have to be my responsible and amanah wajib dijalankan gitu.. 

Alhamdulillah the program going so well that they like so "hambar" at first tapi sabar je lah kan. adalah sorang tu macam so excited to get to know us yang berdiri kat depan. yang lain buat macam kami ni tunggul. Okay, takpelah. haha So i jadi fascilitator utk group 9 with my another 4 faci in that group, ain hanisah, jiha halim, aliya atira and alya zulaikha with me. 

banyak lah yang i belajar drpd program sepanjang 2 minggu ni actually. firstly, i belajar kita kena sabar. tak kesah lah apa pun budak2 ni kecik lagi and kita belum kenal dyorang sepenuhnya.. jangan salahkan zaman yang berubah. yes boleh, sebab memang ya. but not all of them are the same okay. sometimes, they takes time to cope with new surroundings at a residential school especially. 

so next yang i belajar is to be with them. maksudnya, cuba try masuk and cuba hadirkan rasa kebersamaan. in one words we say "ukhuwah". be kind with them, they all have the same heart as us. kita pun nak dibelai dan dikasihi. macamtulah adik2 ni.. lagilah perlu disayangi. Tapi jangan lebih2 la, nanti naik kepala.. dyorang ni kadang bagi betis nak peha.. So act wisely instead of to teach them how to live. 

morover, (ceh buat essay ke apa) make them happy. buat dyorang rasa seronok. macam mana? apa yang buat kita rasa seronok, ha itulah yang kita kena bat kat dyorang. Like sedakah. What makes us happy with a gift/donation, that's what we need to give them. so that they will remember us. tapi like some of those kids, yang suka kakak faci ni sebab lawa je. (memilih betuii) lagi-lagi masa mesyuarat agung rumah sukan and etc. haiyyaa dah biasa dah..

bukan nak kata apalah, banyak lagi yang aisyah belajar. but ni jelah yang i could think right now. hehe.. first time jadi faci kan.. Alhamdulillah thanked for all the things we've been through together, marah adik2, menari dengan adik2, menyanyi, and so on.. It going to be one of the best memories in high school. Thank you everyone. Bye form 1 student and say hello the the freaking exhausting form 5 and final year!

the power of du'a

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Alhamdulillah praise to Allah for another blessing day we have today in 14 Rabiulakhir 1437h. As the time flies, we have come across a lot of trials and challenges that we learned from it. yet experienced is the best teacher, i guess? ya, i think so. 

So whenever I looked back and ya, I feel it even right now, the power of du'a. If you lots, find Allah and make du'a. If you want to success and find happiness, make du'a. If you want the best partner for the rest of your life, make du'a. 

Du'a is Muslim's weapon. you know right? So I really believe that if you like someone and want them in your life, make du'a. If you really want to get 4 flat or straight A's in your exams, make du'a. If you want Allah give you something that you really want, make du'a.

So, that's my only point today DU'A. Allah hear you. 

Wallahua'lam..

W H Y ?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



Why do some people think like they are too different from everybody?
Like feeling they’re superior or inferior, both are just in the same issue but of different levels. When we’re good in something, it’s from the mercy of Allah, some effort of ours & by a little luck. In the otherwise case, say, we’re terrible in doing something, maybe because we have not done our best or we are destined to be a pro in something else. 
There is nothing that others can do we cannot do. So there’s no need to go around with that “holier than thou” look or feeling that you’re the best and other people are bad. At the same time, feeling bad about yourself is not good either because God has created human beings at the best state & He doesn’t change the condition of a people unless they change it themselves. 
Never even show excessive pride about yourself nor blame yourself over everything. Keep the balance & keep in mind that what’s good comes from Allah & what’s not, well, let’s do our best to overcome them.
Just stay humble, and happy.

4 Kewajipan Seorang Muslim terhadap Al-Quran

  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah, setelah sekian lama busy dan tak update blog, pada tahun 2k16 aisyah dapat update lagi. In shaa Allah sepanjang tahun ni aisyah akan muatkan dengan lebih banyak input2 rohani yang boleh dijadikan santapan kepada para pembaca.

Harini aisyah akan kongsikan sedikit input berkenaan 4 kewajipan seorang muslim terhadap al-quran yang aisyah dapat pada malam wacana ilmiah di sekolah tempoh hari.

4 Kewajipan Seorang Muslim terhadap Al-Quran:

1. MEMBACA
Al-quran diturunkan oleh Allah kepada malaikat Jibril a.s dan diturunkan pula kepada Nabi Muhammad S.A.W secara berperingkat dan disampaikan kepada kita untuk dibaca dan  bukan untuk dijadikan barang pehiasan di segenap rak buku di rumah, institusi mahupun di masjid. Tapi cuba fikirkan, berapa banyak yang kita baca dalam satu hari? 1 ayat? 2 ayat? 3 ayat? atau 1 huruf? 

Cuba kita ingat kembali zaman para sahabat dahulu, Saidina Uthman bin Affan mengkhatamkan 30 juz al-quran dalam masa seminggu sahaja. sehingga pada hujung nyawa beliau sekalipun, beliau sedang membaca al-quran ketika dibunuh. subhanallah, hebat sungguh khalifah yang termasyhur ini. Khalifah yang pasti syurga akhirnya, mengkhatamkan al-quran seminggu sekali. Alangkah baiknya andai kita yang belum tentu syuga ini mengkhatakan sekurang-kurangnya sekali sebulan..

Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda yang bermaksud : " Bacalah kamu akan al-quran, kerana al-quran yang kamu baca kan menjadi pemberi syafaat di akhirat nanti."

Tapi kita jarang-jarang sekali membaca al-quran yang meneybabkan hati kita kosong dan kadang kala rasa ada yang tak kena. Oleh itu, cuba letakkan kadar dalam pembacaan kita satu hari. Mula daripada yang sikit dan tingkatkan untuk hari-hari yang seterusnya..

Nabi Muhammad S.A.W penah bersabda yang bermaksud: "Diumpamakan orang yang berimn dan membaca al-quran, dia ini seperti buah trujah, baunya manis dan rasanya sedap. dan diumpamakan orang yang beriman tetapi tidak membaca al-quran, dia seperti buah tamar, rasanya sedap, tetapi tidak ada bau yang harum."
Jadi, untuk jadi mukmin yang ada nilai tambahan, bacalah al-quran..

2. TADABBUR
Mentadabbur bererti meletakkan perasaan ketika membacanya.
Kalau kamu setakat baca al-quran, tapi tak tadabbur, kamu tak akan rasa seronok bila baca al-quran Tapi orang yang hatinya terkunci, dia takkan seronok untuk membaca al-quran. na'uzubillahiminzalik.

Kita juga perlu khusyuk ketika membacanya.. Sebab apa? al-quran tidak akan memberi kemanisan kepada orang yang lalai dalam membacanya. macam mana orang yang lalai ni? dia baca, tapi tak fokus.. buat kerja lain.

Abdullah bin Mas'ud pernah meriwayatkan: ketika beliau bersolat bersama-sama Rasulullah, beliau menceritakan bahawa Rasulullah akan membaca surah al-baqarah kemudian setleah habis membaca al-baqarah, Rasulullah akan sambung dengan surah ali-imran dan sambung pula dengan surah an-nisa' dan seterusnya.. Menurut beliau lagi, Sampai kepada ayat yang meceritakan rahmat, Rasulullah akan memohon kepada Allah, dan apabila sampai kepada ayat azab, Rasulullah akan menangis dan memohon perlindungan.

Begitulah seorang Kekasih Allah menghayati bait bait ayat al-quran yang mulia itu.

3. AMALKAN ISI KANDUNGAN
Al-quran juga diturunkan bukan untuk dibaca semata-mata. Kita juga perlu mengamalkan apa yang disuruh oleh Allah dalam al-Quran. Jangan memilih dalam mengerjakan suruhan Allah.

 Saya bagi contoh yang paling mudah la, tutup aurat. atau lebih spesifik lagi, melabuhkan tudung ke bawah dada. Tapi berapa ramai wanita sekarang ni yang memakai tudung singkat sehingga menampakkan bentuk tubuhnya.. Sedangkan mereka tahu hukum memakai tudung itu takat mana.. Na'uzubillahiminzalik. Moga kita dijauhkan daripada golongan seperti ini.

4. SAMPAIKAN KEPADA ORANG LAIN.
Siapa lagi kalau bukan kita yang dah tahu ni sampaikan kepada orang lain? Jika kita buat perkara ini, in shaa Allah kita akan rasa pimpinan dan bantuan daripada Allah. Allah juga akan permudahkan urusan kita.

Jika kita tinggalkan al-quran, kita akan jadi umat yang sangat mundur dan lemah Ya, itulah hakikat umat pada hari ini. Umat Islam semakin mudah dipijak. Kerana apa? Kerana umat Islam kini meninggalkan peritah Allah. Cuba kita fikir, benrakah kita lebih banyak melihat perkara yang serook berbanding kita melihat apa yang berlaku kepada umat Islam? Bila ditanya, tentang apa yang berlalu di Syria, kita kata tak tahu, kononnya terperap di asrama mahupun sibuk belajar dan bekerja.. Tetapi bila ditanya tentang siapa itu Anzalna Nasir, pantas sahaja menjawab. Jadi benarlah kelemahan Islam ini kerana jauhnya kita daripada al-quran.

Oleh itu, jika kita nak umat Islam ni bangkit, kita cuba untuk sama-sama kembali kepada al-quran dan amalkan 4 point ni. In shaa Allah, bagi yang masih belajar, Allah permudahkan urusanya untuk mendapat result yang cemerlang. dan bagi yang bekerja, in shaa Allah prestasinya juga semakin baik jika kita mengamalkan 4 perkara yang baru sahaja saya kongsikan di atas tadi.

Moga kita menjadi hamba yang beriman dan bertaqwa. Wallahu ta'ala a'lam. wassalam..