Hiburan Dalam Islam : Boleh atau Tidak ?

ASSALAMUALAIKUM


Kaifa haluka/haluki pembaca blog, followers dan pelawat blog Aisyah semua? Semoga dalam keadaan yang baik-baik ye :) Alhamdulillah, dapat Kita bertemu lagi dalam entry kali ini. Okay, HIBURAN. Memang fitrah manusia sangat memerlukan hiburan dalam kehidupan. Pernah masa zaman Rasulullah, waktu bulan perayaan lah. Jadi semasa Rasulullah berjalan dengan Saidina Abu Bakar As-Siddiq, Saidinia Abu Bakar ternampak sekumpulan wanita bermain gendang dengan menari, ya Allah gembiranya mereka. Lalu, bila Saidina Abu Bakar nampak, beliau ni kan waraka orangnya, jadi Saidina Abu Bakar terus menjerit pada kumpulan tersebut "Hey! Berhenti ! Ini semua lagha ! Lagha!" Lantas Rasulullah berkata "Wahai Abu Bakar, biarkan mereka. Hiburan itu diharuskan semasa perayaan." 

SubhanAllah, Indahnya Islam.. Islam tidak mengharamkan hiburan hatta melarang. Kerana, Islam datang bukan untuk melarang, tapi mendidik. Jadi, Hiburan itu tidak Haram dalam Islam selagi ianya tidak melalaikan. Hiburan boleh dalam apa jua bentuk. Baik, dalam Islam kita ada nasyid kan? Zikir kan? Quran kan? Aisyah yakin, dalam ketiga-tiga perkara yang Aisyah sebutkan tadi semuanya ada kena mengena dgn LAGU. Subhanallah, indahnya zikrullah.. Senang je sebenarnya, tapi susahnya nak ucap di bibir ni. Allahu, cuba amalkan perlahan-lahan, insyaAllah akan jadi satu HOBI. Pada pendapat Aisyah lah, kalau kita dengar lagu-lagu cintan, rock, atau apa2 bila kita ganti je dengan nasyid dan zikrullah serta selawat, subhanAllah, berbeza yang amat. Tak percaya? ahaa, belum cuba belum tahu, sudah cuba pasti mahu. 

Kesimpulannya, hiburan tak diharamkan tetapi jangan berlebihan dan jangan sampai melalaikan. Ingat Allah selalu. Ana uhibbutum fillah. Jaga diri, iman dan hati. Asif jiddan Aisyah tak dapat kupas banyak sangat. Kekurangan idea, asif ye semua .. Jumpa lagi 2 minggu akan datang. Sebab Aisyah kena pergi kem tahfiz start esok. Doakan kejayaan Aisyah ye. insyaAllah balik nanti Aisyah akan kongsikan ilmu yang Aisyah dapat di sana. Man jadda wa jada. Wassalamualaikum w.b.t 

Notes : Ruang komen ada di sebelah kanan blog ini, yang bentuk separa bulat kecil je. Perhatikan betul-betul ye :) Jazakallahu khairan khatiran



SEGMEN : CARI FOLLOWERS NOVEMBER !

ASSALAMUALAIKUM


Alhamdulillah, harini Aisyah dapat diberi peluang untuk join segmen ni. Yang blogwalking di blog Aisyah, jangan lupa follow ye :) kepada pembaca setia post2 aisyah, jangan risau. Lepas ni Aisyah update ye ;)
 Kepada sesiapa yang nak join segmen ni, boleh telan banner di atas. Aisyah join ye. Bismillahirrahmanirrahim ..

Due date : 20 November 2012

Notes : Yang nak Aisyah follow, follow lah Aisyah sulu ye. Jangan lupa tinggalkan link blog di ruangan komen di sebelah kanan blogni. Bentuk separa bulat kecil tu ye. Syukran :) 

Salam Maal Hijrah : Mari Berhijrah

ASSALAMUALAIKUM


Alhamdulillah, dapat kita bertemu lagi dalam post kalini, kikiki :) Satu Muharram, detik permulaan, perkiraan tahun Islam Hijrah, perpindahan Nabi dan umat Islam, dari Kota Mekah ke Kota Madinah ~ Sempat bernasyid lagi. Aisyah , aisyah .. Baik, sebelum tu, salam Maal Hijrah kepada semua umat Islam di seluruh dunia, semoga tahun ni jauh lebih baik daripada sebelum ini. Kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi. Selami Jiwa, Rawat Rohani, Perkasa Peribadi. Ya, kata-kata semangat sempena maal hijrah malam ni ye. Sempena tahun baru ni, Aisyah yakin pasti ramai dalam kalangan kita ni yang dah pasang azam tahun baru kan? Alhamdulillah, tahniah kepada yang sudah. Yang belum, masih belum terlambat lagi, bila2 pun kita boleh berazam untuk menjadi lebih baik, tak semestinya tunggu bila tahun baru je. Pintu taubat masih terbuka luas, mari kita rebut peluang tu selagi masih ada. 

Sebut tentang Maal Hijrah. Aisyah nak kupas sedikit tentang "Hijrah". Hijrah mengikut konteks hijrah Rasulullah adalah berpindah dari satu tempat kepada tempat yang lain. Tapi Hijrah yang akan aisyah kupaskan malam ni adalah berubah dari yang tak baik, kepada yang baik atau yang baik, kepada yang lebih baik :) Saudara seperjuangan Aisyah sekalian, sedar tak sedar kita ni sudah berada di akhir zaman sebab masa zaman Rasulullah dulu dikira akhir zaman. Sebab apa ? Sebab Rasulullah tu Nabi dan Rasul terakhir? :) Aisyah yakin semua orang tahu kita sekarang ni di akhir zaman, tapi kenapa Remaja sekarang susah benar nak sedar. Allahu, Aisyah pernah kata, hidayah perlu dicari. Aisyah tahu, memang hidup bersosial dan enjoy ni memang seronok. Sungguh Aisyah cakap. Tapi, dunia kita makin hampi dngan kemusnahan, mati lagi lah. Anytime Allah boleh suruh Malaikat Izrail cabut nyawa kita. Mati ni seperti antara azan dan iqamat. MasyaAllah, singkatnya hidup.. Ingatlah, berhijrah memang senang, tapi Aisyah tahu nak istiqamah susah. Tapi, kalau ia dilakukan secara perlahan-lahan InsyaAllah hasilnya lumayan saudara saudari sekalian. 

Muslimin muslimat sekalian, 
Andai kata, kita dapat hidayah secara lansung atau tidak, sama ada disengajakan atau tidak, mohon janganlah tolak. Aisyah tidak memaksa, kerana Islam datang bukan untuk melarang perbuatan kita, tapi Islam datang untuk mendidik kita. Aisyah ada tips berhijrah sedikit ni. jom baca :

1. Niat kerana Allah (Lillahi Ta'ala)
2.Letak target (Minta sesiapa sahaja menegur perbuatan kita)
3. Mencari suasana dan rakan yang baik. (cth: Pergi ke Masjid)
4. Bersabar dengan cemuhan (Pedulikan apa orang nak kata, berhijrah urusan kita dengan Allah)
5. Berdoa kepada Allah (Jangan sombong, Percaya kepada Allah. InsyAllah Dia akan bantu kita)
Okaylah, ibu dah suruh tutup laptop. Aisyah pun nak layan cerita Adam dan Hawa. hehe, Bittaufiq Wannajah kepada yang nak berhijrah tu ye. Semoga kita sentiasa berada dalam redha Allah. insyaAllah. Ana uhibbutum fillah .. Jaga diri, iman dan hati. waasalamualaikum w.b.t 


Perempuan atau Muslimah ?

ASSALAMUALAIKUM


Kaifa haluka/haluki followers, pembaca dan pelawat blog Aisyah semua? Sebarang komen untuk post ni bloh ke sebelah kana blog ni yang ada bentuk halfsphere tu. kecil je, gerakkan mouse di ditu, nanti nampak lah tulisan *comment*. Alhamdulillal, dapat kita jumpa lagi dalam post kalini. Okay, menarik tak? InsyaAllah, tajuk ni boleh menghidupkan idea Aisyah yang terperap dalam minda Aisyah ni. Kita mula dengan definisi perempuan dan muslimah.

Perempuan dan muslimah adalah satu perkara yang berbeza. Perempuan adalah perempuan biasa. Even yang bukan beragama Islam pun kita boleh kata dia perempuan. Tapi Muslimah ini Allah bagi khas buat wanita Islam sahaja. Hebat kan Allah? :) MAksud muslimah menurut ustazah Aisyah adalah, wanita Islam, yang pandai menjaga kehormatan dirinya dan melaksanakan perintah Allah. Berbeza kan? Tapi, persoalannya sekarang ni, pandai jaga kehormatan yang macam mana tu? Haa, mula-mula sekali, dari segi pakaian, dah tertutup dari atas sampai ke bawah ke? dah betul2 tutup tanpa ternampak walau sedikit pun? Tak susah sebenarnya kalau dilakukan secara perlahan-lahan. Yang penting niat kerana Allah. Tentang  tudung , dah cukup labuh? Baju , dah cukup longgar? Seluar , dah cukup longgar? #SelfReflect. Jangan peduli apa orang nak kata, pedulikan cemuhan manusia. Kita kan muslimah? Kerana, seorang muslimah itu boleh setabah Maryam, meski dikeji, dicaci, namun itu cuma cercaan manusia. Sucinya Allah memuji. Subhanallah, indahnyaa .. 

Kemudian, kehormatan diri dari segi akhlak kita. Tepuk dada, tanya iman. Apa yang kita lakukan selama ni bakal menunjukkan yang kita adalah seorang Muslimah andai kita terlalu mengikut adat dan budaya barat ? Allahuakbar, meski banyak dugaan yang perlu ditempuh, ingatlah "La tahzan, innallaha ma'ana". Dugaan bererti, Allah masih ingat da syangkan kita. Bersabar ye bakal para syuhada' sekalian :) Allah sentiasa bersama dengan orang-orang yang sabar. 

Baiklah, masa sudah mencemburui kita pada malam ini. InsyaAllah, esok Aisyah akan kupaskan topik yang lebih  menarik lagi insyaAllah .. Uhibbutum fillah .. Jaga diri, iman, dan hati. InsyaAllah, kita dirahmati. Jazakallahu khairan kerana sudi membaca. Semoga anda suka. Waasalam





Indahnya Bercinta Selepas Bernikah

ASSALAMUALAIKUM

Sobahul khair sahabat followers dan visitors Aisyah sekalian :) Kaifa haluka/haluki? Alhamdulillah .. Menarik bukan tajuk harini ? Subhanallah, dikurniakan idea kepada Aisyah untuk buat tajuk yang sunnguh indah pada pagi Sabtu yang barakah ini, insyaAllah. 

Muslimin dan muslimat sekalian,
kita dikurniakan Allah pelbagai kelebihan, kita mempunyai deria rasa, bau, sentuh, lihat dan menghidu. Malah kita juga dikurniakan HATI, dimana di situlah terletakanya pelbagai perasaan yang sangat istimewa. Antaranya ialah marah, dengki, sedih, gembira dan yang paling besar adalah CINTA. MasyaAllah, perasaan ini semakin luas dikalangan anak muda pada dasawarsa kini. Jadi, apa itu Cinta yang sebenar-benarnya menurut Islam ? Mari kita hayati. Cinta dalam Islam bermaksud, Cinta adalah fitrah, semua orang ada fitrah itu. Namun remaja kini, menyalah tafsir fitrah tersebut. Mereka mengagungkan cinta kepada manusia, namun bukan kepada Allah. Sedangkan, fitrah yang dikurniakan itu adalah untuk saling mencintai kerana-Nya. Jika benar kamu mencintai seseorang, cintailah kerana-Nya. Andai dia adalah jodoh kamu, berdoalah semoga suatu hari nanti kamu bersamanya. 

Aisyah tak kata bercinta sebelum kahwin itu HARAM, tidak Haram sebenarnya. Tetapi kalau bercinta tanpa ada niat untuk berkahwin (cinta monyet) itu HARAM. Aisyah tak kata, tapi Allah yang kata. Duhai Muslimah, mahalkanlah Cinta mu. Cinta buat yang halal. Cinta yang sukar digapai, hanya yang berhak dan bertuah sahaja boleh mendapatkannya.MAsih belum terlambat untuk berubah. Lift up your hands and tell Allah what do you want. Jika ia adalah untuk ke jalan kebenaran, InsyaAllah Dia perkenankan doamu. 

Baiklah, tak rasa seronok ke bila bercinta selepas kahwin? Bila dah halal, tiada apa yng dapat menghalang. Lebih-lebih lagi, bernikah kan sunnah? Seronoknya bila berkahwin, macam-macam yang ingin diborakkan. Tiada siapa yang nak halang bila kamu dan dia berdua. Biarlah kahwin di usia muda, syaitan lari :) Allahu, seronok lagi kalau kita bertudung,bila kahwin dia lah satu-satunya lelaki yang boleh membuka hijabmu dan melihat rambutmu. Seronokkan? Cuma, Aisyah berasa hairan melihat manusiaakhur zaman yang mengagungkan cinat manusia mereka, sanggup lakukn apa sahaj buat orang yang belum tentu halal untuknya. Tidak pula mereka mengagungkan cinta Allah dan melaksanakan perintahnya? sedangkan cinta kepada-NYa lebih hakiki. MasyaAllah .. 

Memang indah, jadi berdoalh kepdanya untuk mendapatkan jodoh yang baik buat kita. berdoa dan berusahalah. Salam ukhwah fillah daripada Aisyah semoga kita mendapat hidayah dan keberktan daripadaNya. InsyaAllah. Assalamualaikum w.b.t
 

Bersediakah anda Menghadapi Mati ?

ASSALAMUALAIKUM


Kaifa haluka/haluki followers dan pembaca blog Aisyah sekalian. Jazakallahu khairan khatiran kerana melawat blog Aisyah yang serba ringkas ini. Salam Malam Jumaat yang barakah. Aisyah tak nak cakap banyak. cuma, Aisyah ada soalan. Bersediakah kita menghadapi mati?

Masyaallah, walau kepada siapapun kita lontarkan soalan ini pada akhir zaman ini majoriti atau kebanyakan daripada kita akan menjawab "Tidak, saya belum bersedia" atau " Malam masih muda! Hidup mesti enjoy!" ataupun " Masih banyak lagi masa, nanti dah sampai seru saya berubah lah". Allahuakbar. Manusia akhir zaman sekalian, tidakkah anda sedar? Dunia sudah hampir di penghujungnya. Sudah banyak aktivit yang memesongkan akidah, sudah ramai yang memandang remeh terhadap hukum Allah. Aisyah ada terjumpa satu artikel dari twitter yang mengatakan :  " Malaikat maut akan turun ke bumi memerhati wajah manusia sebanyak 70 kali sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang,didapati orang itu ada yang bergelak ketawa. Maka berkata Izrail : "alangkah hairannya aku melihat orang ini sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa." (diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a) 

Wahai manusia, masihkah anda ingin berseronok menikmati keindahan dunia yang sementara setelah membaca hadis tersebut? Sedangkan anda mengetahui keindahan Syurga itu lebih hakiki dan tiada tolok bandingnya. SubhanAllah. Masih belum terlambat untuk berubah, yang penting niat. Biarlah berangan sekalipun, kerana Malaikat akan mengaminkan doamu , InsyaAllah, Dia akan membantu. Tidak lah terlalu mudah, namun tidaklah terlalu sukar. Perlahan-lahan .. Yang penting usaha + tawakkal = insyaAllah berjaya. Hidayah perlu dicari, bukan tunggu. Macam makanan, kalau tak suap, ia tidakmasuk ke dalam mulut.

Aisyah tidaklah semaksum Rasulullah juga para malaikat. Namun, teguhkan pendirianmu untuk berubah ke jalan yang diredhaiNya. Tabahkan hatimmu menempuh dugaan. Fight for Islam! Ayuh sahabat seAgama Aisyah, kita sama-sama pertahankan Agama Allah ini hingga ke titisan darah yang terakhir, mari kejar Syurga Allah ? Kerana Syurga itu sememangnya impian semua orang. Mujahadah itu PAHIT kerana syurga itu MANIS. Salam ukhwah fillah dari Aisyah Dikalau didizinkan oleh Allah, esok Aisyah update lagi. Assalamualaikum w.b.t