Tips Menghadapi Peperiksaan

ASSALAMUALAIKUM
 
Hello Readers ,
How are you doing today ? Well,i'm just stay at home waiting for my dad balik daripada badminton tournament dia tu. TAjuk kita harini ialah TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN . Aisyah ingat nak sharelah sikit kan ? Actually tips ni daripada sorang abang dekat twitter ni. Orang kata, Berkongsi benda yang baik tu baik , kann ? Now, let's start ! 

Kita mula dengan 12 tips sebelum menghadapi detik-detik hari peperiksaan dulu kay ? 

11 tips sebelum menghadapi peperiksaan :

  1. Ulangkaji pelajaran yang bakal anda hadapi. Pastikan anda membuat latih tubi dengan soalan-soalan tahun lalu yang keluar pada exam.
  2. Pastikan anda tidur awal agar anda dapat bangun awal dan mendapat rehat yang secukupnya. Rehat yang cukup = Otak yang cergas
  3. Semak jadual waktupeperiksaan. Pastikan mata pelajaran yang akan anda hadapi. Pastikan juga masa cukup untuk mengulang kaji
  4. Solat sunat hajat dan tahajjud serta berdoa semoga Allah SWT memberi ketenangan untuk menghadapi peperiksaan sebelum anda tidur
  5. Banyakkan pembelajaran secara output learning. Kelauarkan kembali fahaman anda dalam bentuk peta minda atau terangkan kepada rakan
  6. Buat nota ringkas. Nota ringkas penting dan berguna kerana ianya mudah dibawa ke mana sahaj. Boleh dirujuk ketika waktu terluang.
  7. Pemakanan khasiat dan seimbang. Elak mengambil makanan yang mengandungi kafein kerana nada mungkin sukar tidur dan hilang tumpuan
  8. Kawal emosi. Elak terbabit dalam sebarang konflik yang boleh menggugat ketenangan emosi anda di saat anda mengambil peperiksaan.
  9. Bangun awal pagi dan solat sunat hajat sebelum solat subuh. Berdoa kepada Allah SWT agar ditetapkan daya pemikiran serta tenang
  10. Jangan terlalu memikirkan masalah yang mungkin ditemui sewaktu berhadapan dengan kertas soalan
  11. Jangan membuat anggapan yang peperiksaan itu susah
 10 tips dan petua ketika menghadapi peperiksaan
  1. Sampai di tempat peperiksaan awal supaya tidak terburu-buru
  2. Apabila dibenarkan masuk ke dalam dewan, tentukan tempat nada dalam keadaan yang memuaskan
  3. Pilih soalan yang terbaik untuk dijawab oleh anda
  4. Peruntukkan masa bagi stipa soalan yang hendak dijawab. Semasa menulis, masa yang diberikan haruslah digunakan sepenuhnya
  5. Hadapi peperiksaan dengan perasaan yakin diri. Baca arahan dengan teliti. PAstikan apa yang perlu dan bagaimana untuk melakukannya
  6. Gariskan perkataan yang penting dalam soalan.
  7. Lakarkan jawapan dengan menggunakan peta minda dan pastikan dapat memenuhi kehendak soalan
  8. Tulis jawapan mengikut urutan isi dengan tulisan yang jelas dan menggunakanpen yang bewarna terang (hitam)
  9. Jawapan hendaklah padat dan mudah dibaca
  10. Jangan keluar dewan peperiksaan awal. Gunakan masa yang diperuntukkan dengan sebaik mungkin untuk anda menyemak jawapan yang dijawab.                     
Okay , tu sahaja yang dapat Aisyah share. PAnjang umur kita jumpa lagi bye ! Salam

To PMR and SPM candidates, good luck for your upcoming exam. Tips-tips ni insyaAllah dapat membantu anda. Sekian

Tutorial : How to apply blogskin to blogger

ASSALAMUALAIKUM

Hello readers,
Hai, nampaknya dah lama Aisyah tak update blog. But today Aisyah nak buat MY FIRST TUTORIAL sebab member yang request benda ni. I think the simplest tuto ever! Let's get started ! 
 
Firstly, sign in blogger lah kan ? Sebelum buat apa2, korang kena lah revert to classic template dulu. Macam mana ? Tekan butang blogger di atas, lepastu pergi ke TEMPLATE , blogger interface yang baru ni nampak crowded kan ? Template terletak di sebelah kiri . Dah jumpa ? Tekan okay :)  Dah tekan , korang akan nampak macam dalam gambar di bawah ni. (pastikan tekan yang Aisyah kotakkan tu) 
 
Dah ? Okay good (y). Dah tekan mesti jumpa gambar di bawah ni kan ? Okay, jangan buat apa-apa dulu.


Kita terus pergi ke BLOGSKIN yang kita nak tuju dari awal tadi . Okay, pilihlah mana-mana skin yang korang suka.. Dah jumpa skin idaman kalbu, scroll bawah sikit. Nanti akan jumpa button BLOGGER MAIN macam dalam gambar di bawah ni :
 

Dah tekan, akan keluar satu window macam bawah ni :




Bila dah open , akan keluar notepad kan ? Okay copy semua benda coding tu. Okay dah ? Goodjob dear! Haha Now, pergi balik ke Template korang tadi , delete semua coding yang ada dan paste je. Done ! Semoga berjaya :)


p/s : Bila dah pakai blogskin, kena pandai main dengan coding supaya anda tak gelabah. Banyyakkan search for tutorial fo blogskin . Terima kasih