Facts about woman

ASSALAMUALAIKUM



Praise to Allah, finally we meet in this new post. So, actually today i wanna share some information that i just got yesterday sent by my mom.Very useful but for women only, sorry. Ops, but it doesn't mean that the men doesn't need to read or tell or share or etc about this, okay? So, let's get started.

56 wanita meninggal dunia kerana menggunakan satu pad tunggal satu hari. Memakai pad sepanjang hari adalah tak selamat kerana bahan kimia yang digunakan dalam tuala Ultra yang menukarkan cecair ke gel.Ia menyebabkan kanser di dalam pundi kencing dan rahim. Jika masa penggunaan berpanjangan darah menjadi hijau dan kulat yang terbentuk masuk ke dalam rahim dan badan. Oleh itu sila menggunakan pad yang diperbuat daripada kapas dan jika anda menggunakan pad yang diperbuat daripada ultra, tolong tukar dalam tempoh 5 jam, sekali. Tolong tidak berasa malu untuk menghantar mesej ini kepada wanita dan lelaki juga supaya mereka boleh berkongsi dengan isteri dan rakan-rakan mereka, yang disayangi.
AIIMS Kick-off"kanser payudara" Cuci bra setiap hari.Elakkan memakai bra berwarna hitam pada musim panas. JAngan memakai bra semasa tidur. Jangan memakai coli berayar sangat kerap. Sentiasa tutup dada sepenuhnya dengan tudung atau selendang anda apabila anda erada di bawah pancaran sinaran matahari.
Sila menggunakan deodorant bukan perspirant. Ini adalah satu mesej perkhidmata awam dari Hospital Kanser Tata. Hantar kepada semua anita yang anda sayangi. Kesedaran adalah penting. Sekadar peringatan.. Tak kira lelaki atau perempuan, sebarkan untuk pengetahuan bersama.

So, these are what i want to share with you guys today. Hopefully, each of us ada kesedaran tentang ni. Maybe ada yang dah tahu, and maybe belum. Konklusinya, ana cuma nak share something yang ramai orang tak tahu. And why don't you just care of others health and spread this to the world. Surelymyou will get benefit that you don't expect from what you do. Wallahua'lam. Thanks for reading. Barakallah! Assalamualaikum.

Sahabat Fillah

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah, ana dapat tulis balik! What i will talk about today? hmm, well last week i went to my old school SMK Serendah about 4:00 pm like that. Saja lah pergi time diaorang rehat. YA Allah, seronok sangat dapat jumpa diaorang balik. Masuk bulan ni nak dekat 7 bulan aku tak melawat sekolah tu. Well,  i know them well since we were friends in primary school so we do crazy when we meet each other. Laughing, storying, singing and whatever that we ever want to do HAHA. walaupun kitaorang macam ni, but we are sohabah till Jannah. Nobody can replace them. Eventhough i do have lots friends dekat REMBAU tu, but they are my place who i can tell out my problems. Entahlah, they are one of my source of happiness.




                                   






Talk about friends, my senior seorang ni, selalu cakap pasal sahabat. Memandangkan ana ni BUDAK HOSTEL masalah kawan tu orang kata wajib ah. Well, nak cari sahabat ni memang susah. NAmpak senang, tapi nak cari sahabat serious susah sangat. So, to anyone yang still finding, oh ya to my dearest friends, Siti Nuradilah bt Ariffin, Sharifah Nur Athirah, Kak Ainnur Husna, Nuha Abd Wahab, and semua2 lah. Good Luck in your finding and I know, dalam persahabatan, memang banyak ujian yang Allah bagi. So, Sabar is the key of success. Sahabat yang baik adalah susah senang kita, sentiasa bersama kita. oh ya, maybe sometimes sahabat kita kutuk kita lah whatever, tapi itu sebenarnya Allah nak uji sejauh mana persahabatan kita dengan dia. I learnt this from my dearest Shefah haha. Shefa, nama awak dalam blog kiteww :P Shefah, be strong, love kak Mira okay? For kak Ainur, sabar okay. Allah is always by yourside eh, jangan lupa orang yang satu loker ni kikiki. Adilah, sabarlah, biarlah org nak kata kita apa, and semoga berjaya dalam pencarian tu ye. Nuha, kuat kan? So, sentiasa kuat dalam keredhaan Allah ye. I love you guys. 

Okay, apa lagi yang ana boleh tulis eh? Cepat! give me an idea..saje je nak share dengan penduduk bumi hari ini. Tengah tak ada kerja. Tengahari ni dah kena jaga kedai so ya. hmm, okaylah tu aje kut. Till then, Moga2 kita sentiasa dipelihara olehNya. Barkallah. Assalamualaikum! 

Note: Mood cuti, actually amik cuti, bukan cuti sekolah pun hihi. Team sofa jangan jealous ..





Jaga Pandanganmu

ASSALAMUALAIKUM

Daripada Huzaifah, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Pandangan adalah salah satu anak panah beracun daripada iblis. Sesiapa yang meninggalkannya kerana takut kepada Allah, maka Allah memberinya keimanan yang manisnya terasa dalam hati."
Ana rasa ramai di kalangan kita yang tak faham maksud di sebalik hadith Rasulullah s.a.w ni. Baik, hadith ini bersangkut paut dengan ikhtilat. Apa itu ikhtilat? Ikhtilat bermaksud batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. Baik, ikhtilat ada banyak cabang. apa yang ana  nak sampaikan harini adalah ikhtilat pandangan. Maksudnya, kita perlu jaga pandangan kita. Jaga pandangan macam mana tu? Jom kaji..

Pernah dengar tak sekali pandangan antara musliman dan muslimat itu sudah cukup dan pandangan yang selepasnya itu mendatangkan syahwat dan ianya dari syaitan? wallahua'lam. Okay maksudnya kat sini, pandangan yang pertama tu sudah memadai, jika ada pandangan yang berikutnya, maka syaitan akan mentertawakan kita. so, conclusion is, jaga pandangan kita atau antum mahu syaitan berhasil memperdayakan antum semua? Fikirkan baik baik ye :)

wallahua'lam. ana cuma cakap berdasarkan ilmu yang ana terima daripada mu'allim ana. Jadi, kalau ada kesalahan sepanjang ana menulis tegurlah ye, tidak ada manusia yang perfect, tegurlah jika nampak salah, jangan membenci tanpa berkata sepatah. Assalamualaikum

Apa Itu Taqwa?

ASSALAMUALAIKUM

Apa itu taqwa? tanya Umar al-Khattab kepada Ubai bin Ka’ab
Pernahkah kamu meyusuri jalan yang penuh berduri? balas Ubai dengan suatu pertanyaan yang menduga.
Pernah.. jawab Umar.
Apa yang kamu lakukan? pintas Ubai.
Aku angkat sedikit pakaianku, dan melangkah dengan hati-hati, jawab Umar lagi.
Itulah taqwa.. simpul Ubai bin Ka’ab terhadap soalan Umar al-Khattab tentang taqwa.
Allah telah berfirman dalam surah ali-Imran ayat 102 yang bermaksud: ”Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar takwa dan jangan sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan Islam.”
Awalnya mungkin terasa berat, namun apabila ianya dihidayahkan oleh Allah s.w.t akan kemanisan iman, saat itu senyuman taqwa dan tawa akan terus menemani hari-hari kita..

Alhamdulillah, dapat kongsi sedikit info/ilmu dengan kalian. Moga-moga diberkati yang Esa. InsyaAllah, kalau ada masa,aisyah nak kupas topik yang lain. Maaf ye, aisyah sangat sibuk akhir-akhir ni. Sambutlah salam aisyah dengan hati yang lapang. Wassalamualaikum w.b.t